22.06.2022 08:48

Sborník Krajem Veligradu 2022

Historická společnost Starý Velehrad vydala v březnu 2022 další číslo svého vlastivědného sborníku, nazvaného Krajem Veligradu.

Sborník opět přichází s bohatou nabídkou článků s regionální tématikou, z nichž některé vzpomeňme. Po shrnutí archeologické sezóny ve Starém Městě a na Modré, autora Jakuba Langra, přichází článek Bořka Žižlavského – K jubileu filantropa a vlastence Bedřicha Všemíra Berchtolda, který uvozuje již i přední obálka sborníku. Život a dílo tohoto vlastence, který je pohřben na buchlovickém hřbitově, doplňují obrazové materiály, z nichž mnohé jsou publikovány poprvé. O veselském učiteli a velkomoravském badateli Josefu Homolovi píše Jiří Jilík, po němž následuje pojednání Miroslava Regenta a Milana Železníka o manželce prezidenta Ludvíka Svobody, Ireně, pocházející z nedalekých Cvrčovic. Milan Železník je autorem i dalšího článku o nově otevřené cyklostezce sv. Metoděje mezi Zlechovem a Boršicemi.

Na dalších stránkách sborníku představuje Markéta Macháčková akademického sochaře Daniela Trubače a jeho tvorbu a Pavel Čupr pak nedávno zemřelého posledního člena partyzánského oddílu Olga, Ladislava Vernera. Archeolog Luděk Galuška popisuje nový stavebně-rekonstrukční počin v archeoskanzenu na Modré, s Petrem Klapilem se vydáváme do historie vinařství na Kvasicku a Martin Žižlavský přináší studii o rodu Křemečků, vzešlých z Labut. Na dalších stránkách sborníku shrnuje Irena Náplavová dějiny farního kostela ve Stříbrnicích, Jaroslav Hrabec přináší novinky z fauny a flory Chřibů, Pavel Krystýn pak historii kaple ve Včelarech a další.

Sborník doplňují další drobnější vlastivědné zprávy z regionu a nabídka nových regionálních publikací. Vedle mnoha knihkupectví je k dostání i v Turistickém informačním centru v Buchlovicích.

—————

Zpět


Kontakt

Historická společnost Starý Velehrad

Bořek Žižlavský
K Buchlovu 750
687 08 Buchlovice