23.03.2021 10:12

Krajem Veligradu 1/2019

V dubnu 2019 vydala Historická společnost Starý Velehrad další číslo sborníku Krajem Veligradu.

Ve sborníku se dočteme o archeologickém výzkumu Moravského zemského muzea ve Starém Městě, kam nás přivádí archeolog Luděk Galuška, zatímco etnografka Ludmila Tarcalová se věnuje osobnosti pedagoga, přírodovědce, sběratele a fotografa Josefa Klvani. O primáši a vlastenci Jaroslavu Němcovi, autoru několikasvazkových dějin obce Ořechova, píše Jiří Jilík, který dále přidává těžké životní osudy Antoše Horsáka, pracujícího v týmu archeologa Viléma Hrubého při odhalování velkomoravských památek na Uherskohradišťsku.

Čtenáře zaujme příběh vesničanky z Osvětiman, Ludmily Hrušťákové, provdané Baťové, matky zlínského obuvnického velkopodnikatele Jana Antonína Bati, kterým nás provází Lubomír Berka. Na místo bývalého popraviště tzv. loveckého práva na Buchlově nás přivádí Bořek Žižlavský, který přidává i minulost zaniklé vápenky pod Buchlovem. S Pavlem Zrnou se vydáváme za historií hradu Střílky. Milan Železník se zabývá možným hornickým původem názvu obce Stříbrnic a na jiném místě informuje o umístění repliky pověstného smírčího kříže u obce Zlechova.

Po stopách českých bratří v Nivnici putujeme s Ivanou Hladišovou a za historií újezdského Skopalova větrného mlýna pak s Petrem Klapilem. Naučné stezky ve Chřibech jsou tématem Jaroslava Hrabce. O svatohubertském sloupu z Kudlovické doliny píše Jiří Blaha a o cvrčovické kapli Miroslav Regent. Pohnuté cesty buchlovického vojáka Menšíka za napoleonských válek sleduje Jiří Čoupek.

—————

Zpět


Kontakt

Historická společnost Starý Velehrad

Bořek Žižlavský
K Buchlovu 750
687 08 Buchlovice