23.03.2018 09:46

Nová kniha o hradě Buchlově

Autor knihy Bořek Žižlavský. 2. upravené a doplněné vydání (1. vydání 2006) s téměř pěti sty obrázky. Nové vydání je tentokrát upraveno a vydáno v zavedené podobě edice Chřiby záhadné a mytické, svazek 12.

Obsahem knihy je pohled do historie státního hradu Buchlova od nejstarších dob, jeho stavební vývoj, majitelé hradu a jejich osudy. Texty jsou obohaceny o dobové citace ze starých dokumentů, zajímavosti ze života majitelů hradu a velkostatku Buchlov a základní pověsti, které se k hradu vztahují (např. královna Fritigilda, Lípa neviny, templáři na Buchlově atd.). Jsou doplněny nové poznatky vztahující se ke stavebnímu vývoji hradu, k egyptské mumii, která je součástí hradních sbírek od 1. poloviny 19. století.

Kniha se obšírněji věnuje i významným postavám spjatým s Buchlovem - např. vysoce vzdělaný renesanční šlechtic, příslušník Jednoty bratrské a úspěšný hospodář Jiří Zikmund Prakšický ze Zástřizl, filantrop Leopold I. Berchtold, ale především lékař, cestovatel, národní obrozenec a spoluzakladatel Národního muzea v Praze, Bedřich Berchtold, nejvýznamnější člen svého rodu. Z obsahu je třeba vzpomenout i pojednání o tajných hradních chodbách, o romantickém přízraku bílé či černé buchlovské hradní paní, o dávné soudní výsadě tzv. loveckém právu, požárech hradu, loupežích na hradě atd.

Knihu vydalo nakladatelství Buchlov.


—————

Zpět


Kontakt

Historická společnost Starý Velehrad

Bořek Žižlavský
K Buchlovu 750
687 08 Buchlovice