02.06.2017 13:20

Petlachova studánka


Jak víte z našich knížek o chřibských studánkách, je na Bunči studánek několik. Kromě Bunčského pramene pod zvoničkou, který je pramenem Cvrčovického potoka a jeho voda odtéká na sever do říčky Kotojedky, jsou v místech bývalých panských rybníků pod dnešním parkovištěm další prameny. Jejich vodu odvádí na jih do Salašky a následně do řeky Moravy Bunčovský potok.

Studánku Starý pramen - Jakubku obnovili Karel a Jakub Tomšejovi. Nově se těmto bunčovským chatařů podařilo obnovit další studánku. Najdete ji na levém břehu Bunčovského potoka, v místech, kde do něho přivádí vodu od Kubitovy studánky malý potůček. Tam kdysi stávalo malé
koupaliště, kterému se říkalo Petlachovka, nebo také Bunčovské mořské oko. V roce 1964 ho vybudoval bunčovský chatař, velký milovník Chřibů a náruživý houbař, Oldřich Petlacha. V letních dnech byla Petlachovka rájem dětí a chatařů, kteří zde nacházeli příjemné osvěžení. Bohužel lidská hloupost a neúcta k hodnotám, které někdo vytvořil pro druhé, nezná mezí. Parta napitých mladíků celé koupaliště rozbourala a cenné věci v chatce ukradla. Byla zničena práce skromného a pracovitého člověka a Petlachovka po jedenácti letech definitivně zanikla. 

Obnovenou studánku jsme po dohodě s chataři pojmenovali na památku dobrého člověka - Petlachova. (jb)

Souřadnice: 49°10´45.7", 17°20´48.6"


—————

Zpět


Kontakt

Historická společnost Starý Velehrad

Bořek Žižlavský
K Buchlovu 750
687 08 Buchlovice