29.05.2017 11:48

S HSSV za Římany do Carnunta

Historická společnost Starý Velehrad uspořádala 20. května 2017 jednodenní zájezd 30místným autobusem do rakouského Archeoparku Carnuntum v Dolním Rakousku při Dunaji.

Carnuntum bylo římské město s vojenským táborem o 6000 profesionálních mužích ve zbrani, které bylo po čtyři staletí východiskem Římanů pro jejich výpady směřované na sever za řeku Dunaj, kde se i na našem území nacházely jejich letní pochodové tábory.

První zastávka se konala v městě Bad Deutsch-Altenburg v muzeu Carnuntinum. Další cesta směřovala do míst bývalého civilního římského města Petronell-Carnuntum (zázemí vojenského tábora) s dalšími expozicemi a prohlídkami základů a částečných rekonstrukcí soukromých budov a domů pro veřejnost (tržnice, lázně, amfiteátr).

Při hranici, kterou tvoří řeka Morava, jsme navštívili místní muzeum se zajímavou pravěkou expozicí v městečku Stillfried. Poté jsme si nenechali ujít památník bitvy na Moravském poli u vesnice Dürnkrut, kde v roce 1278 zahynul český král Přemysl Otakar II.

S organizací zájezdu, zajištěním slovenské průvodkyně v Carnuntinu a tlumočením vypomohl RNDr. Jaroslav Tupý a zajímavým výkladem obohatil celý výlet archeolog doc. Luděk Galuška CSc.


—————

Zpět


Kontakt

Historická společnost Starý Velehrad

Bořek Žižlavský
K Buchlovu 750
687 08 Buchlovice