05.11.2023 13:26

Vyšla kniha starých pohlednic Chřibů

Dalším knižním počinem z okruhu Expedice Chřiby je publikace nazvaná Po Chřibech a Podchřibí na starých pohlednicích, která spatřila světlo světa v říjnu 2023.

Její autor Bořek Žižlavský pořídil výběr cca 150 pohlednic míst chřibského okruhu z vlastní sbírky a sbírek Jiřího Blahy z Kostelan (u Kroměříže), Ing. Antonína Káčerka z Moravan (u Kyjova), Mariána Khandla z Buchlovic a Pavla Kudláče z Kyjova. Reprodukované pohlednice jsou doplněny texty, přibližujícími jednotlivá místa, a úvodním slovem s přiblížením historie pohlednice.

Nejfotografovanějšími chřibskými místy s největším počtem druhů pohlednic jsou hrad Buchlov s Velehradem, následují Koryčany, Zdounky, Kvasice, Bunč atd. O to cennější jsou ale chřibská místa, která jsou zvěčněna na pohlednicích jen výjimečně. K takovým místům náleží např. samota Vlčák nad Cetechovicemi, skalní útvary Kozel či Kazatelna, ale i malé obce na okolních svazích Chřibů.

Představení knihy starých chřibských pohlednic se uskutečnilo v kulturním domě v Koryčanech 21. října 2023, před nímž se početní zájemci mohli seznámit s pamětihodnostmi města při komentované prohlídce.

—————

Zpět


Kontakt

Historická společnost Starý Velehrad

Bořek Žižlavský
K Buchlovu 750
687 08 Buchlovice